marți, 30 iunie 2015

Recenzie "Inima întunericului" de Joseph Conrad


    “Inima întunericului” (1899) de Joseph Conrad, este un roman fabulos în ciuda dimensiunilor reduse. Personajele si acţiunile se află într-un univers perfect, alcătuind o maşinărie bine unsă care funcţionează la parametrii optimi. Un text sensibil, misterios, pe fundalul căruia de ridică uriaşul spectru al lui Kurtz, un personaj construit “in absentia”, care ia proporţiile colosale ale unui zeu păgîn.
    Kurtz este omul revoltat care vrea să-şi atingă limitele şi apoi să treacă pragul lor abisal, este bărbatul care nu mai are nimic de pierdut şi vrea să aibă viziune infinitului.
Infestat de civilizaţie (el moare când albii se apropie sau el le permite să se apropie), purificat de sălbăticie, anticipează, parcă, teoriile lui Claude Lévi-Strauss despre comunitatea umană nepervertită.
Textul seduce atât prin acţiunile înfăţişate cititorului cît şi prin pasajele care lipsesc din roman.
     Modelul eroului este neobişnuit, surprinzător, captivant, idolatrizat de o comunitate de băştinaşi de pe malul fluviului Congo dar şi un ideal paideic.
   Joseph Conrad este tulburător prin sorgintea lirică a textului, prin poezia discursului narativ, transmite nostalgie şi dragoste disperată pentru marea capricioasă – sentiment pe care îl cunoaşte numai un marinar experimentat (fapt care îi dă în vileag trecutul).
   Cartea prezintă similitudini cu romanul “Changi” de James Clavell şi cu “Povestaşul” lui Mario Vargas Llosa.
   Romanul “Inima întunericului” a fost ecranizat în 1979 de către Francis Ford Copolla. Filmul se numeşte “Apocalypse Now”. Personajele principale sunt interpretate de Marlon Brando şi Martin Sheen. Este o peliculă  despre limită şi libertate, despre fascinaţia exercitată de comunităţile exotice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu